Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Βάλτε το Χρόνο στην Κατάψυξη - Κατάψυξη Ωαρίων - Περικλής Π. Καλκάκος

Βάλτε το Χρόνο στην Κατάψυξη

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής αλλά και ορισμένα προβλήματα υγείας, επιβάλλουν τη μετάθεση της απόκτησης παιδιών στο μέλλον. Η πρόοδος της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, δίνει τη δυνατότητα στους εξειδικευμένους γυναικολόγους, να προσφέρουν ασφαλή και αξιόπιστη λύση στις γυναίκες που επιθυμούν, ή πρέπει να μεταθέσουν την ολοκλήρωση του οικογενειακού τους προγραμματισμού σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η Κατάψυξη Ωαρίων προσφέρει στις γυναίκες τη δυνατότητα διατήρησης της γονιμότητάς τους.

Ποιες γυναίκες πρέπει να καταψύξουν ωάρια;

Οι γυναίκες που ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες και θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για αρκετά χρόνια, είναι χρήσιμο να καταψύξουν ωάρια.

  1. Γυναίκες που επιθυμούν ή επιβάλλεται να καθυστερήσουν μια εγκυμοσύνη για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς ή άλλους προσωπικούς λόγους.
  2. Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμηννόπαυσης.
  3. Γυναίκες που αρνούνται την κατάψυξη εμβρύων για θρησκευτικούς ή προσωπικούς λόγους.
  4. Γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με κακοήθεια και θα λάβουν ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Συνήθως οι θεραπείες αυτές καταστρέφουν την ωοθηική επάρκεια και επομένως και τη γονιμότητα.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η κατάψυξη ωαρίων;

Όσο νεότερη μια γυναίκα προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων, τόσο περισσότερα και καλύτερης ποιότητας θα είναι τα ωάρια που θα συλλεχθούν. Επομένως, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πιθανότητα για μελλοντική εγκυμοσύνη. Ιδανική ηλικία είναι από 28 – 36, ανάλογα βέβαια με την ωοθηκική επάρκεια της κάθε γυναίκας. Η επάρκεια αυτή, μπορεί να αξιολογηθεί από τον εξειδικευμένο γυναικολόγο με τη βοήθεια της υπερηχογραφικής εικόνας των ωοθηκών και συγκεκριμένων ορμονικών εξετάσεων.

Ποια είναι η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία. Η γυναίκα που επιθυμεί να καταψύξει ωάρια, υποβάλλεται στη διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών με ορμονικά σκευάσματα, όπως και στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στη διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών που διαρκεί συνήθως από 9 έως 12 ημέρες, παρακολουθούμε υπερηχογραφικά τα ωοθυλάκια. Όταν αυτά φθάσουν στο κατάλληλο μέγεθος, η γυναίκα λαμβάνει μια ήπια νάρκωση και τα ωάρια συλλέγονται διακολπικά με υπερηχογραφικό έλεγχο. Στη συνέχεια, καταψύχονται άμεσα με τη μέθοδο της υαλοποίησης στους -196 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητάς τους από την πάροδο του χρόνου.

Είναι ασφαλής η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι ασφαλής και για τις γυναίκες που θα υποβληθούν σ’ αυτή τη διαδικασία και για τα παιδιά που θα γεννηθούν από κατεψυγμένα ωάρια. Πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες, έδειξαν πως τα φάρμακα της διέγερσης των ωοθηκών είναι ασφαλή και δεν σχετίζονται με κάποια κακοήθεια. Επιπλέον, τα μωρά που γεννήθηκαν από κατεψυγμένα ωάρια δεν εμφάνισαν αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμικών ανωμαλιών, συγκριτικά με μωρά που γεννήθηκαν από φρέσκα ωάρια.

Πόσο καιρό μπορούν τα ωάρια να παραμείνουν κατεψυγμένα;

Τα ωάρια μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα για πολλά χρόνια (περισσότερα από 10). Η συντήρησή τους με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification ) στους -196 °C , διασφαλίζει πως θα παραμείνουν αναλλοίωτα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χωρίς σχόλια
Σχολιάστε
Name
E-mail
Website