Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Title Image

Αναλγησία στον Τοκετό

Αναλγησία στον τοκετό – Επισκληρίδιος

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του τοκετού ανησυχεί συχνά την έγκυο από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης και η αναλγησία στον τοκετό έχει ιδιαίτερη σημασία στη μαιευτική. Σήμερα η αναλγησία επιτυγχάνεται με την περιοχική αναισθησία (επισκληρίδιο αναισθησία και ραχιαία ή υπαραχνοειδή αναισθησία).

Αναλγησία στο φυσιολογικό τοκετό

Η επισκληρίδιος είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος καταστολής του πόνου, δεν επηρεάζει την εξέλιξη του τοκετού και δεν προκαλεί μητρική ή εμβρυική καταστολή. Η επισκληρίδιος γίνεται πάντοτε από τον αναισθησιολόγο.

Τεχνική επισκληριδίου: Ο αναισθησιολόγος ή η μαία θα σου τοποθετήσει φλεβοκαθετήρα και ορό για να σου χορηγηθούν υγρά και φάρμακα αν χρειαστούν. Στη συνέχεια θα σου ζητηθεί να καθίσεις στο πλάι ή ελαφρά σκυμμένη προς τα εμπρός και η περιοχή της μέσης θα καθαριστεί με αντισηπτικό. Ο αναισθησιολόγος θα σου κάνει τοπική αναισθησία στην περιοχή της μέσης για να μην πονέσεις στη συνέχεια. Μετά, μέσα από τη βελόνα της επισκληριδίου θα σου τοποθετήσει ένα λεπτό καθετηράκι που θα φτάσει κοντά στις νευρικές ίνες που μεταφέρουν τα μηνύματα του πόνου από τη μήτρα και τον κόλπο. Είναι σημαντικό να παραμείνεις ακίνητη την ώρα της ένεσης. Ο καθετήρας της επισκληριδίου θα στερεωθεί και θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του τοκετού και μέσα από αυτόν θα χορηγούνται τα αναλγητικά. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά για να έχει αποτέλεσμα η επισκληρίδιος και σε όλη τη διάρκεια του τοκετού θα έχεις επαρκή αναλγησία.

Πλεονεκτήματα επισκληριδίου
  • Καταστολή του πόνου και διατήρηση ταυτόχρονα των αισθήσεων της επιτόκου με αποτέλεσμα την καλύτερη συνεργασία της με τον μαιευτήρα κυρίως στην τελευταία φάση του τοκετού.
  • Συχνά επιτυγχάνεται η ταχύτερη διαστολή του τραχήλου της μήτρας με αποτέλεσμα την ελάττωση της διάρκειας του τοκετού.
  • Μειώνεται το stress και η επίτοκος παρουσιάζει συνολικά καλύτερη κλινική εικόνα (οξυγόνωση, κυκλοφορία αίματος, καρδιακή παροχή κλπ)
  • Διευκολύνεται το έργο του μαιευτήρα μιας και οι ειδικοί χειρισμοί εάν χρειαστούν γίνονται ευκολότερα.
  • Έχει ένδειξη σε επιτόκους με προεκλαμψία, σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιολογικά προβλήματα, πρόωρο τοκετό καθώς και σε περιπτώσεις  λήψης τροφής λίγο πριν την εισαγωγή στο μαιευτήριο.
  • Βοηθά σε δύσκολους τοκετούς, σε πρόωρους τοκετούς όσο και σε κυήσεις υψηλού κινδύνου και είναι δυνατή η χορήγηση φαρμάκων μέσω της επισκληριδίου προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής αναλγησία για να γίνει αν χρειαστεί επείγουσα καισαρική τομή.
Επιπλοκές επισκληριδίου
  • Αναλγησία στον Τοκετό - Επισκληρίδιος - Καισαρική - Περικλής Π. ΚαλκάκοςΥπόταση η οποία αντιμετωπίζεται με χορήγηση υγρών και φαρμάκων που χορηγούνται από τον αναισθησιολόγο.
  • Πονοκέφαλος ο οποίος αντιμετωπίζεται κυρίως με χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων.
  • Ρίγος εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό, δεν είναι επικίνδυνο και διαρκεί λίγα λεπτά.
  • Νευρολογική συνδρομή λόγω αιματώματος στην περιοχή. Είναι εξαιρετικά σπάνια ειδικά σε ένα οργανωμένο μαιευτήριο με έμπειρους αναισθησιολόγους.
Αντενδείξεις επισκληριδίου και πότε να αποφεύγεται
  • Άρνηση της επιτόκου.
  • Λοίμωξη γενική ή τοπική στην περιοχή τοποθέτησης του καθετήρα.
  • Διαταραχές στο μηχανισμό της πήξης του αίματος.
  • Μεγάλη απώλεια αίματος.
  • Νευρολογικές παθήσεις (νευρολοιμώξεις).

 

Αναισθησία στην Καισαρική Τομή

Στην Καισαρική Τομή, είτε αυτή είναι προγραμματισμένη, είτε επείγουσα, η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος αναισθησίας είναι η περιοχική αναισθησία, δηλαδή η επισκληρίδιος, ή η ραχιαία, ή ο συνδυασμός τους (συνδυασμένη αναισθησία).

Η επισκληρίδιος αναισθησία στην καισαρική τομή έχει την ίδια τεχνική με τον φυσιολογικό τοκετό και διαφέρει μόνο στα φάρμακα που χορηγούνται. Επιπλέον μπορεί να παραμείνει ο καθετήρας το 1ο 24ωρο, για να έχει η λεχωίδα αποτελεσματική μετεγχειρητική αναλγησία.

Η ραχιαία αναισθησία έχει παρόμοια τεχνική με την επισκληρίδιο, αλλά τα φάρμακα χορηγούνται μέσω μια λεπτότερης βελόνας στον ενδοραχιαίο χώρο. Βρίσκεται βαθύτερα στο νωτιαίο σωλήνα συγκριτικά με τον επισκληρίδιο χώρο, με αποτέλεσμα η ραχιαία αναισθησία να παρέχει σχεδόν άμεση αναλγησία. Δεν τοποθετείται καθετηράκι στη γυναίκα για τη μετεγχειρητική χορήγηση αναλγητικών, εκτός και αν γίνει συνδυασμένη αναισθησία. Οι επιπλοκές και οι αντενδείξεις της ραχιαίας είναι οι ίδιες με αυτές που περιγράφονται στην επισκληρίδιο αναισθησία.

Πλεονεκτήματα περιοχικής αναισθησίας στην Καισαρική Τομή
  • Αποφεύγεται η διασωλήνωση και κατά συνέπεια η πιθανότητα εισρόφησης λόγω αναγωγής (αυξημένη πιθανότητα στην έγκυο γυναίκα).
  • Η επίτοκος διατηρεί τις αισθήσεις της.
  • Αποφεύγεται η καταστολή του νεογνού από τα φάρμακα που χορηγούνται ενδοφλεβίως στη γενική αναισθησία.