Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Title Image

Μαστός

Οι παθήσεις του μαστού είναι εξαιρετικά συχνές στις γυναίκες και ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στο δυτικό κόσμο. Ο κίνδυνος να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο στο μαστό είναι σημαντικός. 1 στις 25 γυναίκες ηλικίας 40 – 59 θα εμφανίσει Ca μαστού και 1 στις 14 ηλικίας 60 και άνω. Η εμφάνιση του, εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες:

  1. Ηλικία: Όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
  2. Ηλικία εμμηναρχής: Όσο μικρότερη είναι η ηλικία εμφάνισης της περιόδου, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
  3. Ηλικία εμμηνόπαυσης: Όσο μεγαλύτερη η ηλικία της εμμηνόπαυσης, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
  4. Ηλικία 1ης εγκυμοσύνης: Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του 1ου τοκετού, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος.
  5. Κληρονομικό ιστορικό: Γυναίκες με μητέρες, αδελφές ή κόρες που εμφάνισαν καρκίνο μαστού και ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία (<50 έτη), εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν.
  6. Διαιτητικοί παράγοντες: Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνεύματος αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης Ca μαστού.
Η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες πρέπει:
  1. Μαστός -Έλεγχος Μαστού και Αυτοδιάγνωση - Περικλής Π. ΚαλκάκοςΝα Αυτοεξετάζονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών.
  2. Να υποβάλλονται μαζί με τη γυναικολογική εξέταση και σε Κλινική Εξέταση του Μαστού ανά έτος. Αξιολογείται η παρουσία ψηλαφητού ογκιδίου στο μαστό, η παρουσία ψηλαφητής μάζας στη μασχάλη, η αλλαγή στην υφή του μαστού, η αλλαγή στη θηλή και η παρουσία εκκρίματος της θηλής.
  3. Να ελέγχονται με Μαστογραφία 1η φορά στην ηλικία των 35 ετών και μετά τα 40 ανά έτος. Σε γυναίκες με θετικό κληρονομικό ιστορικό ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει νωρίτερα. 10 έτη περίπου νωρίτερα από την ηλίκια που εμφανίστηκε η κακοήθεια στο μέλος της οικογένειας. Στις νέες γυναίκες είναι προτιμότερη η ψηφιακή μαστογραφία.
  4. Να υποβάλλονται σε συμπληρωματικό έλεγχο με Υπερηχογράφημα Μαστών, Μαγνητική Μαστών και Παρακέντηση, όπου αυτό απαιτείται.

Συχνά οι παθήσεις του μαστού είναι καλοήθεις και χρειάζονται παρακολούθηση, ή όπου απαιτείται θεραπεία αυτή έχει καλά αποτελέσματα. Στην περίπτωση της κακοήθειας η πρόγνωση εξαρτάται κυρίως από την έγκαιρη διάγνωση. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε γυναίκα να παρακολουθείται επιμελώς με κλινική εξέταση και απεικονιστικό έλεγχο

Η Πρόληψη Αποτελεί Επιλογή Ζωής