Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Title Image

Υπερηχογραφικός και Βιοχημικός Έλεγχος Α’ Τριμήνου

Αυχενική Διαφάνεια, PAPP – A, free β – hCG

Από την 11η έως την 14η εβδομάδα της κύησης πραγματοποιείται ο υπερηχογραφικός και βιοχημικός προγεννητικός έλεγχος. Γίνεται, για την εκτίμηση της πιθανότητας να παρουσιάζει το έμβρυο κάποια σοβαρή χρωμοσωμική ανωμαλία (τρισωμία 21 – Down, 13, 18 και σύνδρομο Turner). Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο της εξέτασης αυτής, διενεργείται μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου. Εκτιμάται η παρουσία ρινικού οστού, ελέγχεται η ροή του αίματος στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς και το φλεβώδη πόρο. Τα υπερηχογραφικά ευρήματα συνδυάζονται με την τιμή δύο ορμονών στο αίμα της μητέρας (PAPP-A & free β-hCG ) και με την ηλικία της. Μέσω αυτών προκύπτει ο πιθανός κίνδυνος για τις παραπάνω χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Κατά τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας, γίνεται ένας πρώτος έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου.

Υπερηχογραφικός και Βιοχημικός Έλεγχος Α' Τριμήνου - αυχενική διαφάνεια - Περικλής Π. ΚαλκάκοςΗ αυχενική διαφάνεια είναι υγρό που βρίσκεται στον αυχένα όλων των εμβρύων. Στα έμβρυα που πάσχουν από σύνδρομο Down η αυχενική διαφάνεια είναι αυξημένη.

Όταν ο κίνδυνος που προκύπτει από τον παραπάνω έλεγχο είναι υψηλός  (πιθανότα μεγαλύτερη από 1 στις 300), συστήνεται ο έλεγχος των χρωμοσωμάτων του εμβρύου με λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση. Τα έμβρυα με φυσιολογικό καρυότυπο και αυξημένη αυχενική διαφάνεια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συγγενούς καρδιοπάθειας. Συνεπώς, θα πρέπει να ελέγχονται με υπερηχογράφημα καρδιάς.