Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Title Image

Συμπτώματα Έναρξης Τοκετού

Η χρονική στιγμή της έναρξης του τοκετού δεν είναι γνωστή, συμβαίνει συνήθως τον τελευταίο μήνα της κύησης. Τα σημεία έναρξης του τοκετού τα οποία πρέπει να γνωρίζει και να εκτιμήσει η μέλλουσα μητέρα είναι τα παρακάτω:

  1. Συμπτώματα Έναρξης Τοκετού - Περικλής Π. ΚαλκάκοςΟι συσπάσεις της μήτρας. Το τελευταίο τρίμηνο της κύησης και ειδικότερα τον τελευταίο μήνα, συμβαίνουν οι προπαρασκευαστικές ωδίνες. Είναι ακανόνιστες, σύντομες  και η έγκυος τις αντιλαμβάνεται ως ένα ήπιο “πέτρωμα” της κοιλιάς της. Οι συσπάσεις αυτές έχουν στόχο την προετοιμασία της μήτρας για τον επικείμενο τοκετό. Οι συσπάσεις – ωδίνες του τοκετού είναι εντονότερες,  πιο ρυθμικές και μεγαλύτερης διάρκειας. Συμβαίνουν ανά 3 έως 5 λεπτά της ώρας και έχουν διάρκεια 30 – 60 δευτερόλεπτα. Η έγκυος αισθάνεται την κοιλιά της να γίνεται σκληρή και όσο περνάει η ώρα το σύμπτωμα αυτό γίνεται εντονότερο και περισσότερο επώδυνο.
  2. Η ρήξη του θυλακίου. Η ρήξη του θυλακίου (σπάσιμο των νερών), γίνεται αντιληπτή με την απώλεια μιας μικρής ή μεγάλης ποσότητας υγρού από τον κόλπο. Οφείλεται στη ρήξη του αμνιακού σάκου που περιβάλλει το έμβρυο και στην απώλεια του αμνιακού υγρού. Συνήθως μέσα τις επόμενες ώρες από τη ρήξη του θυλακίου ξεκινούν και οι ωδίνες. Ο τοκετός στις τελειόμηνες κυήσεις πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 18 ώρες από τη ρήξη του θυλακίου.
  3. Η παρουσία μικρής ποσότητας βλεννοαιματηρών εκκρίσεων από τον  κόλπο. Καθώς αρχίζει η διαστολή του τραχήλου αποβάλλεται από τον κόλπο μια μικρή ποσότητα βλεννοαιματηρών εκκρίσεων και αυτό σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού.

Όταν εμφανιστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες του και ξεκινήστε για το μαιευτήριο. Συνήθως ο τοκετός που μόλις ξεκίνησε ολοκληρώνεται μετά από αρκετές ώρες.

Στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που συμβεί έντονη κολπική αιμορραγία και/ή παρατεταμένη σύσπαση της μήτρας που δεν υποχωρεί, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο και ξεκινήστε άμεσα για το μαιευτήριο.