Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Title Image

Δωρεά Ωαρίων

Η δωρεά ωαρίων είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει ζευγάρια, όπου η σύζυγος δεν παράγει ωάρια ή ακόμη και αν παράγει, είναι κακής ποιότητας.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων, μπορεί να αποτελέσει επιλογή για τις παρακάτω ομάδες γυναικών:

  • Γυναίκες που έχουν εμφανίσει πρόωρη εμμηνόπαυση.
  • Γυναίκες κάπως προχωρημένης ηλικίας.
  • Γυναίκες που εμφανίζουν στειρότητα λόγω προηγηθείσας θεραπείας καρκίνου.
  • Γυναίκες που έχουν δυσπλαστικές ωοθήκες εξαιτίας κάποιου συνδρόμου (π.χ Turner ή μωσαϊκό αυτού).
  • Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αρκετές θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, ή εμφανίζουν ελαττωμένη ανταπόκριση στα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών.
  • Γυναίκες που φέρουν κάποια κληρονομούμενη γονιδιακή πάθηση, όπως τη μυϊκή δυστροφία Duchene.

Οι δότριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων είναι ηλικίας μικρότερης των 35 ετών. Έχουν υποβληθεί σε έλεγχο του κληρονομικού και ατομικού τους ιστορικού, σε έλεγχο για λοιμώδη νοσήματα και σε έλεγχο του καρυότυπού τους για γενετικά νοσήματα. Οι δότριες παραμένουν ανώνυμες.

Δωρεά Ωαρίων – Διαδικασία

Στη διαδικασία δωρεάς ωαρίων, η δότρια υποβάλλεται σε διέγερση των ωοθηκών με γοναδοτροπίνες. Όταν τα ωοθυλάκια φθάσουν στο κατάλληλο μέγεθος, γίνεται ωοληψία και τα ωάρια γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με τα σπερματοζωάρια του συζύγου. Τα έμβρυα που θα προκύψουν, μεταφέρονται τη 2η – 3η ημέρα μετά την ωοληψία με έναν λεπτό καθετήρα στην κοιλότητα της μήτρας της δέκτριας εφόσον το ενδομήτριό της έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Διαφορετικά μπορεί να κρυοσυντηρηθούν και να γίνει εμβρυομεταφορά άλλη χρονική στιγμή.

Ο νόμος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν επιτρέπει την χρηματική αμοιβή της δότριας. Μόνο καθαρά αλτρουιστικά κίνητρα πρέπει να οδηγούν γυναίκες στην απόφαση της δωρεάς ωαρίων. Ακόμη ορίζεται, ότι δεν συνιστά αντάλλαγμα η καταβολή των δαπανών που είναι απαραίτητες για τη λήψη και την κρυοσυντήρηση των γαμετών, τις ιατρικές, εργαστηριακές, νοσηλευτικές δαπάνες, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, κάθε ζημιά εξαιτίας αποχής από την εργασία του δότη, καθώς και οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία που ο υποψήφιος δότης στερήθηκε εξαιτίας της απουσίας του για την προετοιμασία και πραγματοποίηση της λήψης των γαμετών. Το ύψος των καλυπτόμενων δαπανών και της αποζημιώσεως καθορίζεται με απόφαση της αρχής.