Διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης
Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή και πρωτόγνωρη περίοδος στη ζωή της γυναίκας και συχνά δημιουργούνται απορίες σχετικά με τη διατροφή, κατά τη διάρκειά της.
Η γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη – ποιοτική διατροφή. Προκειμένου να εξασφαλίσει την καλή ανάπτυξη του εμβρύου και για να αποφύγει τη μεγάλη αύξηση του σωματικού της βάρους. Η αύξηση του βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να ξεπερνάει συνολικά τα 12 – 14 κιλά. Τα περισσότερα από τα κιλά αυτά προσλαμβάνονται το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, επομένως η έγκυος πρέπει να ακολουθεί από την αρχή της εγκυμοσύνης της μια σωστή διατροφή. Ο έλεγχος του βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς η μεγάλη αύξησή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα (διαβήτη κύησης, υπέρταση – προεκλαμψία) και επιπλέον μια γυναίκα που αύξησε πολύ το βάρος της στην εγκυμοσύνη θα δυσκολευτεί να χάσει τα κιλά που πήρε.
Η διατροφή της εγκύου δεν πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες από 2500 – 2900 θερμίδες καθημερινά.
Η διατροφή της πρέπει να περιέχει
- Πρωτεΐνες καλής ποιότητας. Αυτές είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του εμβρύου, τη σύνθεση ορμονών και αντισωμάτων. Πρέπει να προσλαμβάνονται από άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, αβγά (καλά βρασμένα) και γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Υδατάνθρακες καλής ποιότητας. Οι υδατάνθρακες αποτελούν πηγή ενέργειας για την έγκυο και το νεογνό. Προσλαμβάνονται από τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, το μέλι, το γάλα, τα λαχανικά.
- Λιπίδια (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα). Τα λιπίδια αποθηκεύονται στο υποδόριο και αποτελούν αποθήκη ενέργειας για το έμβρυο, συμμετέχουν επίσης στη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών, στην ανάπτυξη του ΚΝΣ. Πρέπει να προσλαμβάνονται από το ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας ημερησίως) και τα ψάρια ( 1 – 2 φορές την εβδομάδα).
- Βιταμίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο.
Η γυναίκα στη διάρκεια της κύησης πρέπει να ακολουθεί τους παρακάτω απλούς διατροφικούς κανόνες:
- Πρέπει να τρώει 4 με 5 μικρά γεύματα την ημέρα.
- Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να γίνεται σχετικά νωρίς και να απέχει 2 με 3 ώρες από την κατάκλιση.
- Πρέπει να προτιμάται το άπαχο κρέας και να αποφεύγονται τα τηγανιτά και οι σάλτσες.
- Η έγκυος πρέπει να τρώει 1 με 2 φορές την εβδομάδα φρέσκα ψάρια, 2 με 3 φορές άπαχο κρέας ή κοτόπουλο και 2 με 3 όσπρια.
- Τα θαλασσινά και τα ψάρια δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά ή μισοψημένα. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τα καπνιστά θαλασσινά, οι κονσέρβες θαλασσινών και γενικά τα ψάρια εισαγωγής επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να περιέχουν ποσότητες υδραργύρου.
- Τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν και το κρέας να μαγειρεύεται καλά, για την πρόληψη της λοίμωξης από τοξόπλασμα.
- Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση εντοσθίων (σπλήνας, νεφροί, συκώτι κλπ.)
- Το κοτόπουλο και τα αβγά πρέπει να μαγειρεύονται καλά για την πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα.
- Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τυριών με μούχλα (Roquefort, blue cheese, brie κλπ.) για την πρόληψη της μόλυνσης από λιστέρια.
- Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Πρέπει να αποφεύγονται τα γλυκά και η κατανάλωση ζάχαρης.
- Πρέπει να αποφεύγονται τα αναψυκτικά γιατί περιέχουν ζάχαρη και άγνωστα χημικά.
- Πρέπει να αποφεύγεται η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης, γιατί περνάει τον πλακούντα – φθάνει στο έμβρυο και προκαλεί αύξηση του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού και μεταβολισμού.
- Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική πρόσληψη αλατιού με τις τροφές.
- Πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης.