Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Title Image

Στάδια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Τα στάδια εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

Διέγερση των Ωοθηκών

Καθορίζεται η ημέρα έναρξης της θεραπείας, η δοσολογία των φαρμάκων, ο τρόπος χορήγησής τους και η ημέρα της επανεξέτασης. Σε κάθε επίσκεψη γίνεται μέτρηση της Οιστραδιόλης και υπερηχογράφημα, με το οποίο ελέγχεται το πάχος του ενδομητρίου, ο αριθμός και το μέγεθος των ωοθυλακίων που αναπτύσσονται σε κάθε ωοθήκη. Από τα αποτελέσματα αυτά ρυθμίζεται η αγωγή που ακολουθεί η γυναίκα. Η διέγερση διαρκεί 9 – 12 ημέρες περίπου.

Ωοληψία

Την ημέρα της ωοληψίας, η γυναίκα λαμβάνει μια ελαφρά αναισθησία και υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση γίνεται διακολπικά η παρακέντηση και η λήψη των ωαρίων. Μετά το τέλος της ωοληψίας, η γυναίκα παραμένει στο κέντρο για μια περίπου ώρα και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι της.

Γονιμοποίηση

Τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται μαζί σε καλλιεργητικό υλικό και επωάζονται για 16 – 18 ώρες (IVF). Σε περίπτωση ανδρικής υπογονιμότητας ή μικρού αριθμού ωαρίων, εφαρμόζεται η ενδοωαρική έγχυση σπερματοζωαρίων ή μικρογονιμοποίηση (ICSI). Την επόμενη ημέρα της ωοληψίας, γνωρίζουμε τον αριθμό των γονιμοποιημένων ωαρίων.

Εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά είναι μια ανώδυνη διαδικασία που γίνεται χωρίς νάρκωση 2 – 5 ημέρες μετά την ωοληψία. Τα γονιμοποιημένα ωάρια τοποθετούνται με έναν λεπτό καθετήρα υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, στην ενδομητρική κοιλότητα. Το τεστ κύησης με μέτρηση β-χοριακής, γίνεται 14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Κατάψυξη Εμβρύων

Τα καλής ποιότητας έμβρυα που δεν θα μεταφερθούν στη μήτρα της γυναίκας, καταψύχονται και συντηρούνται σε υγρό άζωτο στους -196 οC (θερμοκρασία που αναστέλλει την ανάπτυξη), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε επόμενο κύκλο.