Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Μύθοι και Αλήθειες για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα - kalkakos.gr

Μύθοι και Αλήθειες για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι σπάνια και δεν προκαλούν προβλήματα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι συχνά, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα και μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Περιλαμβάνουν τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV), τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις λοιμώξεις από χλαμύδια, τις ουρηθρίτιδες, τη μη βακτηριακή κολπίτιδα, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις ηπατίτιδες και την HIV λοίμωξη. Τα ΣΜΝ αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά, αν και συχνά οι φορείς είναι ασυμπτωματικοί, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να καθυστερεί.


Με την πρόοδο της ιατρικής τα ΣΜΝ θεραπεύονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Τα περισσότερα ΣΜΝ αντιμετωπίζονται, γι’αυτό το λόγο πρέπει να γίνεται έλεγχος όταν υπάρχει υποψία λοίμωξης. Συχνά όμως τα ΣΜΝ δεν προκαλούν συμπτώματα και η αντιμετώπισή τους καθυστερεί, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.


Τα προφυλακτικά προστατεύουν από όλα τα ΣΜΝ

Η συστηματική χρήση του προφυλακτικού κατά την επαφή προφυλάσσει από τη μετάδοση των περισσότερων ΣΜΝ, όχι όμως από όλα. Δεν προστατεύει για παράδειγμα απόλυτα από τον HPV – κονδυλώματα, αποτελεί όμως την καλύτερη μέθοδο προστασίας από τα ΣΜΝ.


Τα ΣΜΝ αφορούν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων

Κάθε σεξουαλικώς ενεργό άτομο μπορεί να μολυνθεί από ΣΜΝ.


Η λοίμωξη από ΣΜΝ προκαλεί αμέσως συμπτώματα

Πολλοί ασθενείς μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Οι λοιμώξεις από χλαμύδια δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές

Οι λοιμώξεις από χλαμύδια προσβάλουν το ανώτερο γεννητικό σύστημα της γυναίκας, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε απόφραξη των σαλπίγγων, υπογονιμότητα, αυξημένα ποσοστά έκτοπης κύησης, σαλπιγγοωοθηκικά αποστήματα.


Το Τεστ Παπανικολάου είναι διαγνωστικό για τα ΣΜΝ

Το Τεστ Παπανικολάου αποτελεί πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για την HPV λοίμωξη και τη μη ειδική κολπίτιδα.


Η μόλυνση από ΣΜΝ δημιουργεί ανοσία

Η θεραπευθείσα λοίμωξη από χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη και οι κολπίτιδες, δεν δημιουργούν ανοσία και υπάρχει η πιθανότητα επαναλοίμωξης.


Τα ΣΜΝ δεν μπορούν να μεταδοθούν από την έγκυο στο έμβρυο

Η σύφιλη, η γονόρροια, ο HIV, οι χλαμυδιακές λοιμώξεις, η κολπίτιδα από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο, ο έρπης των γεννητικών οργάνων κατά την 1η λοίμωξη και σπάνια τα οξυτενή κονδυλώματα, μπορούν να μεταδοθούν από την έγκυο στο έμβρυο κατά την κύηση ή τον τοκετό.


Τα ΣΜΝ αφορούν κυρίως ανήλικες

Τα ΣΜΝ αφορούν το σεξουαλικώς ενεργό πληθυσμό και εμφανίζονται συχνά σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε βρέφη που θα μολυνθούν ενδομητρίως ή κατά τον τοκετό.


Το προφυλακτικό είναι ο μόνος τρόπος προστασίας από τα ΣΜΝ

Η χρήση του προφυλακτικού είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά σημαντικός είναι επίσης ο εμβολιασμός έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β και του HPV. Το εμβόλιο για το ιό της ηπατίτιδας Β πρέπει να γίνεται σε όλο τον πληθυσμό που δεν έχει μολυνθεί ποτέ. Ο εμβολιασμός έναντι του HPV πρέπει να γίνεται σε όλα τα έφηβα κορίτσια μετά την ηλικία των 12 ετών.


Ο έρπης των γεννητικών οργάνων και ο HPV μεταδίδονται μόνο όταν υπάρχουν εμφανείς βλάβες

Τόσο ο ιός του έρπητα (HSV) όσο και ο HPV, μπορούν να μεταδοθούν μέσω της ασυμπτωματικής απόπτωσης από τα κύτταρα ακόμη και όταν δεν υπάρχει εμφανής βλάβη στα γεννητικά όργανα.


Τα ΣΜΝ προσβάλλουν μόνο τα γεννητικά όργανα

Τα περισσότερα ΣΜΝ (HIV, ηπατίτιδες, σύφιλη, κα) παρουσιάζουν εξωγεννητικά συμπτώματα (στοματική κοιλότητα, οφθαλμοί, αρθρώσεις, νευρικό σύστημα, καρδιαγγεικό κλπ).

Χωρίς σχόλια
Σχολιάστε
Name
E-mail
Website