Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Title Image

HPV – Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων

HPV – Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων – κονδυλωμάτων

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV (Human Papiloma Virus) ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των ιών των θηλωμάτων. Η συσχέτισή του με την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ανακοινώθηκε για 1η φορά το 1977.

Έχουν περιγραφεί περισσότεροι από 100 τύποι του ιού αυτού. Περισσότεροι από 40 από αυτούς, μπορούν να προσβάλλουν το επιθήλιο του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας. Οι 40 αυτοί τύποι HPV διακρίνονται σε χαμηλού κινδύνου (low risk) και υψηλού κινδύνου (high risk) για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στους HPV τύπους υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται τα στελέχη 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 70, 73, 82 και 85.

Η HPV λοίμωξη αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, παρ’ότι η πλήρης σεξουαλική επαφή δεν είναι απαραίτητη για τη μετάδοση του ιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη από HPV είναι παροδική και ασυμπτωματική. Σε ένα μικρό όμως ποσοστό, η λοίμωξη με high risk τύπους HPV οδηγεί στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών. Μέρος των βλαβών αυτών, μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο HPV αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Το μεγαλύτερο μέρος των γυναικών έχουν έρθει σε επαφή με το ιό. Σύμφωνα με μελέτη του επιπολασμού της HPV λοίμωξης σε 13 χώρες, το 66% του πληθυσμού των γυναικών ηλικίας 15 – 74 ετών με φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου, είναι φορείς του DNA του ιού.

HPV - Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων - Περικλής Π. ΚαλκάκοςΗ εξέλιξη της HPV λοίμωξης ακολουθεί την παρακάτω διαδικασία
  • Λοίμωξη από τον HPV
  • Επιμονή της λοίμωξης
  • Πρόκληση τραχηλικής ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας
  • Ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Από τις γυναίκες που θα προσβληθούν από τον HPV ένα πολύ μικρό ποσοστό θα αναπτύξει ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία και ένα ακόμη μικρότερο Ca τραχήλου.

Η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου ταξινομείται ως εξής
  • Χαμηλόβαθμη ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία – LGSIL (CIN I)
  • Υψηλόβαθμη ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία – HGSIL  (CIN II & CIN III – Ca in situ)

Παράγοντες κινδύνου για την εξέλιξη της λοίμωξης αποτελούν η μικρή ηλικία πρωτολοίμωξης, ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων, το κάπνισμα, η μη χρήση προφυλακτικού και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της HPV λοίμωξης και της εξέλιξής της, είναι:

  • Το τεστ Παπανικολάου
  • Η κολποσκόπηση
  • Η ιστολογική εξέταση βιοψιών του τραχήλου
  • Το HPV – DNA τεστ

Οι υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες (CIN II & CIN III) πρέπει να θεραπεύονται μετά τη διάγνωσή τους. Εξαίρεση αποτελεί η ύπαρξη εγκυμοσύνης την περίοδο της διάγνωσης. Οι χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες μπορούν να παρακολουθούνται για χρονικό διάστημα 2 ετών (ανά εξάμηνο εάν η κολποσκόπηση είναι ικανοποιητική) πριν οδηγηθούν στη θεραπεία και αφού συνεκτιμηθεί η ηλικία της ασθενούς.

Σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απάντηση του γυναικείου οργανισμού απέναντι στον HPV αναμένεται να παίξει τα επόμενα χρόνια ο εμβολιασμός των νέων γυναικών με ένα από τα 2 εμβόλια για τον HPV. Και τα δύο εμβόλια (Gardasil & Cervarix) παρασκευάζονται από προσομοιάζοντα στον ιό σωματίδια και είναι μη λοιμογόνα. Έχουν καλό προφίλ ασφάλειας και προστατεύουν έναντι των HPV τύπων υψηλού κινδύνου 16 & 18, οι οποίοι ευθύνονται για το 73% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το Gardasil προστατεύει επίσης έναντι των τύπων 6 & 11 που ευθύνονται για τα οξυτενή κονδυλώματα. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι υψηλότερη εάν τα κορίτσια εμβολιαστούν πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

Είναι φανερό ότι οι περισσότερες γυναίκες θα έρθουν στη διάρκεια της ζωής τους σε επαφή με τον ιό και μερικές θα αναπτύξουν ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία στον τράχηλο και κάποιες από αυτές Ca τραχήλου. Έχουν όμως την τύχη να έχουμε στη διάθεσή μας τα μέσα εκείνα που τους εξασφαλίζουν την έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία. Επομένως όλες οι γυναίκες πρέπει να επισκέπτονται το γυναικολόγο και να υποβάλλονται στο τεστ Παπανικολάου. Όσες εμφανίσουν HPV λοίμωξη, πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο, σε συχνότερη παρακολούθηση και αν χρειαστεί στην ενδεδειγμένη θεραπεία.