Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Κολπικός Τοκετός έπειτα από Καισαρική Τομή

BAC- Vaginal Birth after Caesarian Section

Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια γίνονται αναφορές στην αύξηση του ποσοστού των Καισαρικών Τομών παγκοσμίως, και κυρίως στην χώρα μας. Μεγάλη δε, συζήτηση υπάρχει σχετικά με τις προϋποθέσεις για κολπικό τοκετό μετά από Καισαρική Τομή.

Γιατί κολπικό τοκετό;

Η Καισαρική Τομή ως μέθοδος τοκετού, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη μητέρα και το νεογνό. Επιπλέον, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα επιπλοκών σε μελλοντικές κυήσεις (όπως για παράδειγμα ο κίνδυνος προδρομικού πλακούντα). Τέλος, δε θα πρέπει να υποτιμούμε την επιθυμία της μέλλουσας μητέρας να βιώσει την έντονη συναισθηματικά, εμπειρία του ερχομού του παιδιού της, που μόνο με τον κολπικό τοκετό και την άμεση επαφή με το νεογέννητο, μπορεί να υπάρξει.

Ο ρόλος του Γυναικολόγου σας

Ο γυναικολόγος σας θα πρέπει αρχικά να κάνει λεπτομερή λήψη του ιστορικού σχετικά με τους προηγούμενους τοκετούς σας. Έπειτα, να σας συμβουλέψει σχετικά με τις προϋποθέσεις και τους σχετικούς κινδύνους για εσάς και το μικρό σας.

Ποιες γυναίκες είναι υποψήφιες για Κολπικό Τοκετό έπειτα από Καισαρική Τομή;

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική απόφαση για τον τρόπο τοκετού είναι:

  • Προηγούμενη χαμηλή εγκάρσια τομή στη μήτρα.
  • Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών από την προηγηθείσα Καισαρική Τομή.
  • Ηλικία μητέρας <40 ετών, ΒΜΙ <30, εκτιμώμενο βάρος εμβρύου <4 κιλά.
  • Ιστορικό προηγούμενου κολπικού τοκετού, ιδιαίτερα έπειτα από επιτυχημένη προσπάθεια για VBAC.
  • Κύηση <40 εβδομάδων.
  • Γυναίκες με ιστορικό προγραμματισμένης καισαρικής τομής σε σχέση με επείγουσα, ιδιαίτερα έπειτα από αποτυχημένη πρόκληση τοκετού.

Αντενδείξεις για VBAC

  • Ιστορικό ρήξης μήτρας.
  • Προηγούμενες κάθετες ή “T” ή “J” τομές στη μήτρα.
  • Προηγούμενες επεμβάσεις στη μήτρα.
  • Προδρομικός πλακούντας.
  • Γυναίκες με 2 η περισσότερες καισαρικές τομές, δίδυμη κύηση, θα πρέπει να ενημερωθούν για τον επιπρόσθετο κίνδυνο.
Ποιες οι πιθανές επιπλοκές σε VBAC;
  • Κίνδυνος ρήξης μήτρας περίπου 0,5% σε αυθόρμητο κολπικό τοκετό, μεγαλύτερος σε πρόκληση τοκετού. Η ρήξη μήτρας, εκτός από τις επιπτώσεις στη μητέρα, σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών από το έμβρυο (αύξηση Περιγεννητικής Θνησιμότητας και Υποξικής Ισχαιμικής Εγκεφαλοπάθειας του νεογνού – ΗΙΕ).
  • Αυξημένη πιθανότητα Μετάγγισης, Υστερεκτομής, Ενδομητρίτιδας, επιπλοκές που σχετίζονται περισσότερο με αποτυχημένη VBAC.
Πρόκληση τοκετού ή αυθόρμητος κολπικός τοκετός σε VBAC;

Ο κίνδυνος για ρήξη μήτρας αυξάνεται 2 με 3 φορές. Η πιθανότητα δε, αποτυχίας της προσπάθειας για κολπικό τοκετό και επείγουσας Καισαρικής Τομής αυξάνεται επί 1,5 φορά όταν γίνεται πρόκληση τοκετού, σε σχέση με αναμονή για αυθόρμητο τοκετό.

Είναι γεγονός ότι προσπάθεια για κολπικό τοκετό μετά από Καισαρική Τομή, καλό είναι να γίνεται μέχρι τις 40 εβδομάδες κύησης. Συνεπώς, οποιαδήποτε απόφαση για πρόκληση τοκετού θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και υπεύθυνα από το Γυναικολόγο, σε συνεννόηση με το ζευγάρι, λόγω αυξημένης πιθανότητας επιπλοκών. Σε κάθε περίπτωση, προτιμότερο είναι να γίνει τεχνητή ρήξη υμένων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναμονή για αυθόρμητη έναρξη τοκετού στην πορεία.

Φυσικά όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν σύγχρονη και εξοπλισμένη Μαιευτική Μονάδα, με δυνατότητα άμεσης επείγουσας χειρουργικής παρέμβασης.

Χωρίς σχόλια
Σχολιάστε
Name
E-mail
Website