Καλωσήλθατε στο kalkakos.gr

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος, δημιουργήθηκε για να σας ενημερώνει σχετικά με γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, ζητήματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τηλέφωνο Ιατρείου
210 7790070 Fax
6944 438925 Κινητό
Email Επικοινωνίας

Πρόσφατα Άρθρα

Ασβέστιο και εγκυμοσύνη

Πώς μια μέλλουσα μαμά μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες της σε ασβέστιο μέσω της διατροφής;

Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το ανθρώπινο σώμα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι και το ασβέστιο. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου ενέχει κινδύνους για το έμβρυο ,όπως το χαμηλό βάρος νεογνού, η κακή διαμόρφωση της οστικής του μάζας και ο πρόωρος τοκετός, ενώ η γυναίκα μπορεί να εμφανίσει υπέρταση κύησης και προεκλαμψία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων οι εγκυμονούσες πρέπει να προσλαμβάνουν ημερησίως 1000 mg ασβεστίου.

Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προιόντα (τυρί, γιαούρτι, γάλα).
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα καλύπτουν τις ανάγκες σε ασβέστιο χωρίς να χρειάζεται η λήψη συμπληρώματος (εκτός αν το κρίνει απαραίτητο ο γυναικολόγος).

1 μερίδα ορίζεται ως 1 ποτήρι γάλα = 1 κεσεδάκι γιαούρτι = 30 γρ τυρί

Πολλές έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν γαστρεντερικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης όπως ναυτία, εμετό, παλινδρόμηση. Για το λόγο αυτό επιλέγουν να καταναλώνουν στερεές τροφές και αποφεύγουν τη κατανάλωση γάλατος. Έτσι, οι καλύτερες πλέον επιλογές για να καλυφτούν οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι το τυρί και το γιαούρτι.

Αυτά που πρέπει να προσέχουν οι έγκυες όσον αφορά τη κατανάλωση τυριών είναι:

  • Η αποφυγή των μη τυποποιημένων τυριών που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα. 
  • Η αποφυγή των μαλακών τυριών (πχ. Ανθότυρο, μυζήθρα, μη συσκευασμένη φέτα, μπλε τυρί κτλ) εκτός αν είναι μαγειρεμένα (πχ τυρόπιτα). 
  • Η αφαίρεση της εξωτερικής φλοίδας πριν τη κατανάλωση κάποιου σκληρού τυριού. 
  • Η κατανάλωση των γαλακτοκομικών ως την ημερομηνία λήξης. 

Σε περίπτωση αλλεργίας, δυσανεξίας, νηστείας αλλά και μη επιθυμίας κατανάλωσης γαλακτοκομικών υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ασβεστίου όπως τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται ολόκληρα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ενδεικτικά:

Τρόφιμο Περιεκτικότητα σε ασβέστιο
100 γρ σαρδέλα 354 mg
1 φλ (200 γρ) φασόλια βραστά 66 mg
150 γρ μπάμιες βρασμένες 234 gm
2 μεγάλα σύκα 67 mg
18 αμύγδαλα 89 mg
1 ποτήρι φρέσκο γάλα αγελαδινό 305 mg
1 γιαούρτι (200 γρ) 220 mg
30 γρ φέτα 150 mg
30 γρ γραβιέρα 300 mg

Τέλος, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση στον ήλιο με αποτέλεσμα τη σύνθεση βιταμίνης D από το δέρμα βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Αντιθέτως, τα αναψυκτικά λόγω των φωσφορικών αλάτων που περιέχουν μειώνουν την απορρόφηση όπως και το πολύ αλάτι και η υπερκατανάλωση καφείνης.

Συμπερασματικά, οι μέλλουσες μαμάδες ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν τη πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου με στόχο την καλή υγεία του εμβρύου αλλά και τα δική τους.

Ελευθερία Κρομμύδα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
eleutheriakrommida@gmail.com

Χωρίς σχόλια
Σχολιάστε
Name
E-mail
Website